Cestujeme s dětmi autem a vlakem

S jarem konečně přibývá výletů a blíží se i radostný čas dovolených! Všichni určitě známe zásady bezpečnosti při cestování nejrůznějšími dopravními prostředky, ale jistě není od věci si je připomenout. Přinášíme zajímavé tipy a zkušenosti. 

Mami, zastav!

Cestování autem je pro děti vcelku pohodlné a má tu výhodu, že zvláště při delších jízdách můžete dělat přestávky. Ovšem třeba nutkavý pocit na močení dospělý člověk ovládne, ale u malých dětí s tím počítat nemůžeme. Taková situace se musí řešit ihned. Stejně tak nepříjemný pocit na zvracení, který u dětí jízda autem často vyvolává, je důvodem k okamžitému zastavení. Při vší smůle se tak stává často za hustého provozu na dálnici… Jak tuhle situaci zvládnout, abychom neohrozili děti, sebe ani okolí?
Než vystoupíte z auta, nezapomeňte zapnout „blikačky“. A pamatujte na zásadu číslo jedna – dítě vždy vystupuje do krajnice vozovky! Nikdy mu nedovolte vystoupit směrem do vozovky. Pokud máte v autě ještě mladší dítě a žádný další dospělý už s vámi nejede, ujistěte se, že děcko ví, že nesmí vystoupit. Anebo raději uzavřete dveře pojistkou.

Pozor na čtení v autě

Přestože se všichni snažíme podporovat u dětí lásku k psanému slovu, v autě bychom měli s tištěnými knihami a časopisy zacházet velmi obezřetně. Dětem (ale i dospělým) se totiž při čtení nebo prohlížení obrázků může udělat nevolno. Při jízdě přicházejí do mozku dva druhy vjemů. Očima vnímáme předměty, které jsou zdánlivě v klidu, jenže z centra rovnováhy, které je ve středním uchu, přichází informace o kývavých pohybech. Tím dojde v centrální nervové soustavě k dezorientaci a podráždění autonomního nervstva. To se projeví poklesem krevního tlaku, bledostí, a často zvracením.
A jak je možné, že nereagujeme všichni stejně dramaticky? Tento chaos v mozku probíhá u každého z nás. Jenže každý máme jinak nastavený práh citlivosti pro podráždění autonomního nervového systému, který se nedá vůlí ovládat. Základní pravidlo pro jízdu autem – průběžné větrání. Během jízdy pusťte dovnitř co nejčastěji čerstvý vzduch, a když bude příležitost, zastavte, a nechte děti proběhnout a protáhnout se. Sami také využijte přestávky k načerpání sil. Dejte si kafíčko, proběhněte se…

Vláčky plné zábavy

Vlaky jsou pro cestování s dětmi poměrně klidným dopravním prostředkem. I při delší jízdě mají malí cestovatelé možnost vstát, protáhnout se nebo se projít uličkou, případně zajít s doprovodem do jídelního vozu a občerstvit se. Nikdy je však nepouštějte samotné.,I když dnešní vlaky mají všelijaká elektronická zajištění, není radno podceňovat nebezpečí úrazu. Koneckonců ve vozech je i spousta tlačítek lákajících děti k vyzkoušení. Ovšem jedno takové „nevinné“ zmáčknutí vás může přijít na spoustu peněz při placení pokuty…
Železniční dopravci se v poslední době předhánějí, jak lidem cestování vlakem zpříjemnit, a totéž platí i o jejich péči o pohodu dětí. V moderních soupravách jsou speciální dětská oddělení vybavená přebalovacím pultem a také hračkami a stavebnicemi, kde si malí pasažéři můžou spolu s ostatními dětmi pohrát, a cesta jim tak mnohem rychleji utíká.
Dobrým nápadem jsou i tzv. Cyklohráčky, speciální vlaky pro děti, které jezdí pouze na několika trasách v Čechách během víkendu a o svátcích. Vláček má tři zelené vagony – jeden plný her, stavebnic, vláčkodráhy a knížek, ve druhém se přepravují cyklisté s koly a ve třetím jsou pro děti přichystané deskové hry, tabule s křídami atd. Z prvního vagonu mohou děti dokonce sledovat strojvedoucího, jak řídí vlak.

Štěpánka Štrougalová a tým Juklíku

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*