15 vyzkoušených rad, jak zvládnout tábor bez slziček

Málokdo ze zaměstnaných rodičů si může dovolit strávit se svými dětmi celé prázdniny. Tábory představují řešení, jak dětem zajistit během léta dohled, péči i zábavu. Důležité ale je vybrat ten správný. Přinášíme cenné rady, jak na to.

Proč se vlastně na tábor jezdí? Některé děti se nemohou dočkat. Jiné děti mají strach. Některé děti vlastně vůbec neví co mají cítit. A vůbec není ostuda, když si jako rodič přiznáte, že tábor je pro vás východisko, jak pokrýt volné prázdninové dny a nenechat dítě samotné doma, napospas televizní obrazovce a internetu.

Zkrátka není tolik dnů dovolené, aby pokryly celé prázdniny, a prarodiče nejsou stále k dispozici. Ale v žádném případě není třeba brát tábor jako nouzové řešení. Vyberete-li ho dobře, vrátí se vám děti nejen nadšené z nových zážitků a kamarádů, ale i mnohem samostatnější.

1. Vybírejte tábor společně

Tábor pečlivě vybírejte společně s dítětem. Soustřeďte se na jeho zájmy i zaměření tábora. Například je dobré zkontrolovat si téma celotáborové hry pro daný běh, aby korespondovala nejen se zájmy dítěte, ale i s vaší výchovou.

2. Podle čeho poznáte kvalitu tábora

Ledacos o kvalitě tábora napoví doba jeho existence i dlouhodobá účast jeho pořadatelů. Samozřejmě osvědčeným měřítkem jsou reference a také doporučení od kamarádů.

3. Zvažte, zda je dítě na tábor zralé

Dobře zvažte, zda je tábor pro dítě vhodný vzhledem k jeho věku a vyspělosti. Většina se zaměřuje na děti po první třídě, které už umí číst a psát a plně si užijí táborové hry.

Speciální organizace se zase zaměřují na tábory pro předškoláky, jimž zcela přizpůsobí program, ubytování, stravování a většinou i délku pobytu (7-10denní). Existují i rodinné tábory, které také mohou být dobrým řešením.

4. Řešením mohou být příměstské tábory

Nehrne se vaše dítě ještě na tábor? Řešením mohou být tzv. Příměstské tábory, kde dítě spí doma a dochází na aktivity jenom v průběhu dne.

5. Blízké tváře na táboře dítě uklidní

U předškolních dětí bych vřele doporučila účast se „známými lidmi“. Pokud třeba dítě chodí celoročně na zpívání, na plavání, na kurz keramiky…, poptejte se, zda tato organizace nepořádá nějaké tábory. Jestliže dítě zná lektora, hned se mu jede na tábor radostněji. Ideální je, jede-li dítě na tábor se sourozencem anebo s kamarádem.

6. Vyzkoušejte přespání „na zkoušku“

Pokud zjistíte, že dítě trápí fakt, že bude nocovat mimo domov, zvolte raději příměstský tábor, kdy děti spí doma a přes den docházejí na aktivity. Pokud dítě jede na klasický tábor, můžete mu pomoct třeba tím, že ho předtím necháte častěji přespat u kamaráda, u babičky…

Zároveň může přespat nějaký kamarád u vás. Nemáte dostatek místa? Ale to vůbec nevadí. Děti milují netradiční spaní. Na zemi si užijí spoustu legrace.

7. Vyprávějte dětem o svých táborech

Důležité je si o životě na táboře vyprávět. Dítě rádo uslyší vaše zkušenosti a vtipné zážitky. Ty můžete ještě doplnit čtením podobně zaměřené knížky. Zkrátka udělejte maximum pro to, aby se dítě opravdu těšilo.

8. Překvapení na cestu zabrání smutnění

Loučení usnadní poctivě zabalený balíček, který dítěti věnujete před nástupem do vlaku či autobusu a který si smí rozbalit až po odjezdu. Může tam mít malou hračku, novou baterku, pár bonbonků… Zkrátka něco, co mu udělá radost a rozptýlí případné smutnění po vašem rozloučení.

9. Pohled na tábor pište dopředu

Napište potomkovi pohled s časovou rezervou, tedy ještě před odjezdem na tábor, aby na něj čekal hned ten den, kdy přijede.

10. Slibte jen to, co skutečně dodržíte

Neslibujte dítěti, že pro něj na tábor přijedete, když se mu tam nebude líbit. A kdybyste přeci jenom měli nějaké poplašné zprávy přímo od něj, spojte se nejprve s vedoucím a porovnejte jeho informace se zprávami od dítěte.

Pokud se opravdu potřebujete ujistit, že je vše v pořádku, využijte tzv. návštěvy natajno, kterou řada táborů nabízí. Tajná mise, kdy dítě o vaší přítomnosti neví, vás určitě uklidní. Ale rozhodně nevyhledávejte setkání s potomkem – opětovné loučení by mohlo přinést jen další neplechu.

11. Projděte všechny dostupné informace spolu

Svět sociálních sítí, internete, webové stránky – to všechno jsou mocní kouzelníci, díky nimž můžete dítě na tábor připravit. Ukažte na stránkách dítěti prostor, kde bude tábor probíhat. Většinou jsou k dispozici fotografie daného prostoru, ale i ukázky akcí z předchozích táborových běhů. Dítě má možnost aspoň přibližně vědět, co má očekávat.

12. Bez plyšáka ani krok!

Nezapomeňte přibalit dětem oblíbenou hračku. Vždy se velmi hodí při usínání, ale i v průběhu dne, když je třeba dítě utěšit kvůli malé bolístce nebo rozptýlit, když se mu stýská. Ale také je výborným společníkem pro sdělení nových tajností.

13. Ve dvou se to lépe táhne

Pokud je ta možnost, vždy je lepší na svůj první tábor vyrazit se sourozencem nebo s kamarádem.

14. Zajistěte, aby byla pomoc nablízku

Pokud posíláte na tábor mladší děti, ověřte si, že budou ubytovány v pokojích, kde v těsné blízkosti nebo přímo s nimi na pokoji spí někdo z dospělých. U malých dětí je obvyklé, že se v noci vzbudí, nevědí, kde jsou, a je zapotřebí, aby jim okamžitě někdo pomohl se zorientovat, dojít na toaletu nebo je prostě jenom pohladil.

15. Mobil – ano, či ne?

Při pobytu na táboře se zvláště u malých dětí musí se steskem počítat. Určitě to ale není argument pro to, aby si předškoláci nebo děti na prvním stupni braly mobily na tábor. Chvála každému táboru, který má tuto informaci v podmínkách. Pokud zůstane mobil doma, pomůže to hlavně rodičům.

Může se totiž stát, že dítě si prožije svých 10 minut smutnění, zavolá vám (většinou o poledním klidu nebo večer před usnutím), bude plakat do telefonu, ale pak si půjde radostně hrát. Jenže to vy už nebudete vědět, zato se budete několik dnů trápit.

A pamatujte si. Kdyby se dělo něco opravdu zásadního, budete první, kdo se o tom od instruktorů doví. O spokojených chvilkách se zprávy domů nepíšou. Ty se vyprávějí až doma.

radost na tabore
Lumpárny k pobytu na táboře určitě patří. Foto: Markéta Navrátilová, myshadows.net

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklílk

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*