Koupání miminka ve vaničce aneb vše, co potřebujete vědět o vaničkování

Koupel je osvědčený způsob, jak si odpočinout a dobře se naladit. Proto je dobré, umožníme-li miminkům od prvních dnů života užívat si slasti zvané vaničkování. Navíc uděláme něco pro jejich zdraví, protože se při nich zapojuje celý svalový aparát a zlepšuje se střevní peristaltika. Lekce vaničkování v plaveckých klubech jsou čím dál populárnější. Poradíme vám, jak vybrat dobrý klub i jak má lekce vypadat.

Je vhodné se účastnit kurzů vaničkového plavání?

Pokud máte tu možnost, určitě. Účast na kurzech vaničkování nebo návštěva lektorky u vás doma bude pro vás velkým přínosem. Pokud nemůžete častěji, dopřejte si aspoň jednu návštěvu. Ubezpečíte se u odborníků, že váš postup je správný, a vaše koupací chvilky budou ještě intenzivnější. Prohloubíte také své zkušenosti s otužováním a své znalosti o tom, jak miminku správně mýt vlásky a obličejík, a postupně můžete přejít k prvním krokům abecedy potápění. Také určitě s lektorkou můžete probrat vhodnost či nevhodnost různých plaveckých pomůcek pro miminka, které jsou v současné době na trhu. Základem lekcí vaničkování je sice „plavání“, ale jejich součástí by měly být i základní prvky kojenecké masáže, informace o správném nošení miminka a v závěru každé lekce by vám měla instruktorka vysvětlit nenásilnou formu otužování dítěte. Pokud si lekce vaničkování dopřejete pravidelně, má také lektorka šanci potvrdit správný psychomotorický vývoj dítěte, může upozornit i na případné odchylky, které je pak vhodné konzultovat s pediatrem. Ke koupání ve vaně patří smích a radost! A vy po konzultaci s odborníky budete vědět jak na to!

Kdy se může začít s vaničkovým plaváním?

Pokud má maminka praxi nebo dostatečné zkušenosti a sebevědomí, může začít s prvním vaničkovým plaváním, pokud jsou k tomu podmínky, hned v porodnici. Obecně se ale začíná kolem šestého týdne, kdy už jsou maminky s miminkem sžité. Na plavání v bazénku se může přecházet od dokončeného pátého měsíce, kdy už je dítěti vana malá a může si užívat vodních hrátek v bazénu.

Kde se dá plavat a co je cílem?

Můžete plavat v domácím prostředí a pozvat si k sobě lektorku plavání nebo můžete plavat v klubech, které tuto činnost nabízejí. Většinou mají ve svých prostorách oddělenou místnost s větší vanou. Lektorka se určitě nesnaží maminku poučovat, co a jak má dělat. Spíše se snaží jí naslouchat a v případě nejasností či dotazů spolu mohou daný dotaz konzultovat. Pokud si lekce vaničkování dopřejete pravidelně, má instruktorka šanci potvrdit správný psychomotorický vývoj dítěte, může upozornit i na případné odchylky, které pak můžete konzultovat se svým pediatrem. Určitě lektorka kojeneckého „plavání“ nikdy nenahradí vašeho profesionálního lékaře, ale na druhou stranu vaše miminko vidí pravidelně a častěji a může zareagovat okamžitě. Základem lekcí vaničkování je „plavání“, ale součástí jsou i informace o správném nošení miminka i základní prvky kojenecké masáže. V závěru každé lekce vám instruktorka vysvětlí velmi milou a nenásilnou formu otužování. Na vaničkové „plavání“ existuje propracovaná, dlouhodobě ověřená metodická řada, kdy se postupuje od jednotlivých jednoduchých prvků. Instruktorka vám vždy ukáže nové prvky, které pak sami můžete zařazovat do svého domácího koupání. Jde o to, abyste si společné koupání užili, i když nebudete mít instruktorku u sebe. Abyste si byli v jednotlivých úchopech naprosto jistí, věřili si a tuto sebedůvěru a pohodu mohli přenést na své miminko.

plavani ve vane doma
Zábavu si užijete i s malým množstvím vody. Foto: juklik.cz

Je lepší plavat v domácím prostředí, nebo v klubech?

Rozhodnutí ovlivní především konkrétní možnosti v místě vašeho bydliště. V klubech bývají vany větších rozměrů, než jaké jsou možnosti standardních koupelen. Zároveň pro vás může být zpestřením setkání s ostatními maminkami a obecně si můžete užít příjemné chvilky v klubu. Návštěva lektorky doma může být jediným řešením, pokud nemáte klub v dosažitelné blízkosti. Domácí prostředí můžete vybírat i v případě, kdy je dítě nedonošené a vy se zcela necítíte na cestování, ale láskyplný pohyb ve vodě si chcete dopřát. Pokud nemáte ani jednu možnost, může být řešením konzultace se zkušenou kamarádkou, ale nabízejí se i instruktážní videa či literatura. Ale přítomnost lektorky nabízí vždy intenzivnější charakter.

V jakém intervalu vedené lekce probíhají?

Ideální je docházet na lekce jednou týdně, případně jednou za 14 dnů.

Kde najdu klub nebo instruktorku vaničkování?

Hledejte na webových stránkách či sociálních sítích. Dobrá je konzultace s pediatrem a ideální je doporučení od kamarádky. Pokud si informace zjistíte již v průběhu těhotenství, získáte cenný náskok.

Jak probíhá vedená lekce?

Miminko je v úplných začátcích ve vodě přibližně 10 minut a tato doba se postupně prodlužuje až na 30 minut. Na vaničkové „plavání“ existuje propracovaná a léty ověřená metodika. Instruktorka vám vždy ukáže nové prvky, které pak můžete zařazovat do svého domácího koupání. Jde o to, abyste si byli v jednotlivých úchopech naprosto jistí, věřili si a tuto sebedůvěru a pohodu mohli přenést na své miminko.

Hradí tyto kurzy pojišťovny?

Zdravotní pojišťovny přispívají na kurzy plavání. Je nutné se informovat u vaší zdravotní pojišťovny, které Zdravotní programy nabízí.

Co přináší plavání ve vaničkách?

– zlepšení střevní peristaltiky a tím i zmírnění bolesti bříška
– zapojení celého svalového aparátu
– při případných odchylkách pomáhá „plavání“ k jejich odstranění
– pohyb ve vodě naprosto přirozeně podporuje u dětí chuť k jídlu
– je potvrzen kvalitní a pravidelný spánek
– u miminek je ve vodě vidět krásné uvolnění a celkové zklidnění
– plavání může být jednoznačným zpestřením dne
– prohloubení citové vazby mezi dítětem a rodičem při společné činnosti
– možnost konzultovat s lektorkou spoustu otázek v oblasti kojení, výživy, dětské masáže, nošení miminka, psychomotorického vývoje

Je voda ve vaničce hygienicky upravovaná?

Není. V domácím prostředí i v klubech se napouští voda přímo z vodovodního řadu a nemusí být nijak upravována. Pro každé miminko se napouští voda nová. Každý klub dbá na řádnou dezinfekci vany a hraček.

A shrnutí závěrem?

Máte si zjistit nějaké informace o vaničkovém „plavání“, nebo ne? Opravdu nemusíte. Ale byla by to škoda. Možná se hodí přirovnání. Koupíte si vstupenku do galerie v Louvru, prohlédnete si všechny obrazy a jenom část, kde visí obraz Mony Lisy, vynecháte. Nic se vlastně neděje. Budete si v životě dál spokojeně žít, nic vám nebude scházet. Jenom jste, možná, o jeden nezapomenutelný zážitek ošizeni. A tak je to i s vaničkovým „plaváním“. I když nebudete „plavat“, vaše miminko se bude spokojeně a zdravě vyvíjet, vaše dny budou krásné a spokojené. Jenom si prostě nedopřejete jeden krásný emocionální zážitek navíc, který je vám nabízen.

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklík

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*