Maminko, nech mě objevovat

Každá z nás si někdy není jistá, zda vychovává dítě správně, zda nedělá něco špatně… Ze stránek knih se na nás valí informace, rady dávají kamarádky, tchyně i vlastní maminky. A spoustu moudrých vět na nás “křičí” také sociální svět. Jak se z toho nezbláznit? Berte věci s nadhledem a uvidíte, že si se vším poradíte. A nechte děti hlavně objevovat – to je pro jejich vývoj to nejdůležitější. Buďte jim v životě průvodcem, oporou a ne sluhou.

1. Maminko, i miminko toho spoustu dokáže…

Máte tendenci dávat mi hračky přímo do ruky. Pokud jsem už ale zvládlo období ležení na bříšku, položte nebo držte hračku kousek přede mnou a radujte se z toho, jak se učím, objevuju, hledám. Samo začnu natahovat ručičku, posouvat se k hračce. Budu nadšené ze svých úspěchů.

2. Maminko, neschovávej přede mnou oblečení

Jedna police s oblečením v dosahu dětských ručiček. Zbytečně přede mnou nemusíš schovávat všechny věci. Jen mě nech, ať mám svoji polici, kde je pár kousků triček, kraťasů, sukének, ponožek a spodního prádla. Ráno si můžu vybírat, ale také spolu můžeme skládat a přerovnávat. Bude mě to bavit a budu se učit mít věci uklizené a na svém místě.

3. Maminko, nech mě lézt v létě v louce

Ano, těch krásných hraček si vážím. Ale ty hýbající se travičky ve větru, lezoucí mravenci a pohybující se šneci jsou také zábavní. A víš, jak mě baví lámat klacíky a olupovat z nich kůru? A kousat do nich? To je fakt zábava.

4. Maminko, pyšni se výrobky vyrobenými mými ručičkami

Až budu velký, budu vědět, že některé výrobky fakt nejsou tak hezké a kvalitní, jak si myslel můj předškolní mozek. Ale já budu tak rád, když budeme mít nástěnku, kam si budeš pro radost dávat moje obrázky a výtvory. Raduj se z mých prvních dalekohledů z ruličky od papírových utěrek i z prvních vlaštovek či prstýnků z trávy.

5. Maminko, pusť mě do kuchyně

Já nechci napodobeniny. Potěší mě můj šuplík. Tam budu mít svoje nerozbitné talířky, hrnečky s obrázky, dětský příbor, svoje milované lupínky. A budu si všechno rád prostírat sám. Jenom potřebuju důvěru.

6. Maminko, nech mi v pokojíčku prostor pro mé kreativní nápady

Já vím. Je to hezké se chlubit návštěvě i mým novým dětským pokojíčkem. Ale stačí mi málo. Hlavně mi nech prostor pro fantazii a můj dětský svět. Budu šťastný, když mi dovolíš na nějakém vyhrazeném místě kreslit na stěnu. Chci mít prostor pro budování bunkrů či pokojíčků pro princezny či plyšové hračky. A hlavně mi do pokojíčku nepořizuj vzorovaný koberec. Já vím. Je to hezké, jak ladí k závěsům, ale mně se pak tak těžko staví puzzle a hledají jednotlivé kostky. S jednobarevným kobercem se fakt skamarádím lépe.

7. Maminko, dovol mi v pokojíčku sportovat

Stačí mi málo. Budu šťastný, když budu moci někam vylézt, budu mít třeba jednu žíněnku na kotouly nebo aspoň nějaký tunel na podlézání.

8. Maminko, obdivuj můj svět plný fantazie

Nech mě dělat pro tebe zcela nesmyslné věci. Vydržím hodiny přenášet rampouchy z jednoho místa na druhé. Baví mě připravit domeček pro ježka a spoustu dnů věřit, že se tam nastěhuje. Miluju vyrobit si vlastní luk i šíp. A vůbec mi nevadí, že nefunguje tak dokonale jako kupovaný. Ale vymyslel jsem sám, jak a z čeho ho vyrobit. Raduju se z toho a získávám obrovské sebevědomí, co všechno dokážu.

9. Maminko, střídej se se mnou ve vymýšlení kam půjdeme na výlet

A budu rád, když budu vedoucím výpravy. Já budu hledat v mapě, já se budu snažit zorientovat v turistických značkách. A nech mě zabloudit a učit se napravovat chyby a nedostatky. A nepřipravuj ani batoh. Já vymyslím, co si vezmeme za jídlo. Nezapomenu ani na pití a lékárničku. A když ano, napíšeme si seznam, co se bere na výlet a já příště nakouknu a už budu všechno potřebné mít zabalené.

10. Maminko, pohádky od tebe jsou nejlepší

Já vím, knížky jsou krásné. A ty obrázky v nich tak zajímavé. Já mám knížky rád. Budeme si číst. Ale víš co mám nejraději? Ty tvoje vymyšlené. A nejraději jsem, když jsem spoluautor. Když společně vymýšlíme, jak moc má drak obrovské zuby, jakou má princezna korunku. A nejvtipnější je, když se pohádkové bytosti jmenují jako kamarádi, které znám.

11. Maminko, já chci k prvním narozeninám fakt málo

Postačí mi několik krabic papírových kapesníčků. Nebo pár toaletních papírů. A když mi dovolíš všechno vykramařit, vydržím s radostí jeden kapesníček po druhém jemňounce vytahovat z krabičky. A dort? Ten bych nejraději takový, který budu moc jíst rukama.

Maminko, buď se mnou a inspiruj mě. Nedělej věci za mě, ale se mnou. Měj na mě trpělivost a čas. Děkuji.

Štěpánka Štrougalová a tým Juklíku

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*