Plavání kojenců a dětí: Jak vybrat dobrý plavecký klub

V minulém století bylo téma plavání kojenců opředeno pavučinkou ze světa science fiction. Dnes je již běžně nabízenou aktivitou pro rodiny s malými dětmi. Jak ale vybrat ten správný plavecký klub? Na to se vám pokusíme dopodrobna odpovědět v tomto článku.

 

Jaký je dnes stav klubů nabízejících plavání kojenců?

Každý provozovatel má rozdílné podmínky a z toho důvodu se kluby v mnohém liší. A to je vlastně dobře. Aspoň se každý rodič může rozhodnout pro svůj oblíbený klub. Hygienické normy a metodika kojeneckého plavání a plavání malých dětí jsou v České republice na velmi vysoké úrovni.

V menších městech nejspíš nebude nepřeberné množství bazénů. Ale věřím, že zrovna ten váš tuto krásnou aktivitu nabízí a že se vám lekce plavání s vaším dítětem budou líbit. Ve větších městech už je možnost výběru určitě větší.

Všechny potřebné informace byste měli najít na webových stránkách daného klubu. Pokud ne, provozovatel vám na vaše otázky určitě rád odpoví. A nezapomeňte: nejlepší informace získáte tzv. šeptandou. Zeptejte se kamarádek na jejich názor na daný plavecký klub.

rozhodujiji je i velikost bazenu
I velikokst bazénu rozhoduje. Malé děti si zaslouží komorní prostředí. Foto: juklik.cz

Na co se zaměřit při výběru klubu?

Určitě byste se měli zajímat, kolik dětí je ve skupince. Záleží vždy na možnostech daného bazénu. Obecně se ale instruktorky s dlouholetou praxí shodnou, že kvalitně odvedenou lekci lze zvládnout pouze s přiměřeným množstvím dětí ve skupince.

Děti do 5 měsíců plavou ve vaničkách, kde je při lekci přítomna pouze rodina s miminkem a instruktorka. Děti do cca 18 měsíců by měly být ve skupince v maximálním počtu 4-6. Děti do cca 6 let mají o zábavu postaráno v počtu 6-10 dětí ve skupince.

Přibližně od školního věku může být ve skupince i více dětí. Ale pro kvalitní výuku se určitě doporučuje dohled minimálně 2 instruktorek.

Od jakého věku plavou děti v bazénu bez rodičů?

To je velmi častá otázka. Je škoda, že se najde relativně velké množství rodičů, kteří by do vody s dětmi nejraději vůbec nechodili, a snaží se z účasti v bazénu co nejdříve osvobodit. Utíkají jim tak opravdu krásné vodní chvilky strávené v těsné blízkosti jejich dítěte. Kdy nezvoní mobil, další sourozenec nevolá o pozornost a na sporáku nepřetéká voda z těstovin…

Instruktoři se snaží “držet” rodiče co nejdéle s dětmi ve vodě. S jejich pomocí totiž děti dokážou dělat mnohem větší pokroky v kratším časovém intervalu. Metodika plavání dětí s rodiči či bez rodičů je odlišná. S malým dítětem instruktorka komunikuje přes rodiče, který se stává motivací a inspirací pro dítě. U starších dětí pak již komunikuje přímo s dítětem.

Většina rodičů – oprávněně – spoléhá na kvalitu daného klubu. Určitě si ale ověřte věkové rozpětí dětí u jednotlivých skupinek. Pro zařazování konkrétních prvků je velmi důležité respektovat psychomotorický vývoj dítěte.

Pokud se nepřihlíží v dané skupince k věkovému rozpětí, může se například stát, že jedno dítě už chodí, a druhé teprve „pase koníčky“. I pro instruktorku se pak stává vedení takto rozdílné věkové skupinky trochu černou můrou.

Jak staré děti by měly být spolu v jedné skupině?

Děti do cca 12 měsíců by měly být ve skupince, kde je věkové rozpětí jednotlivých dětí 3 měsíce. Děti do cca 24 měsíců ve věkovém rozpětí 3-5 měsíců. Starší děti zvládají skupinky, kde je věkové rozpětí cca 6 měsíců.

Děti starší a ty, které chodí na plavání pravidelně, se pak již většinou rozřazují do skupinek jednak podle věku, ale především podle stupně pokročilosti, respektive podle plaveckých dovedností, které už mají zažité. Ale i tak by u předškolních dětí neměl být větší věkový rozdíl než jeden rok.

zazemi je dulezite
Za samozřejmé se považuje i kvalitní zázemí klubu. Foto: pixpo.cz

Jak by měl vypadat plavecký klub zaměřený na plavání s kojenci?

Nedílnou součástí kojeneckého a batolecího plavání je prostor, kde se tato aktivita nabízí. Za samozřejmost se považují: nočníky, přebalovací pulty, dětské židličky, fény, uzamykatelné skříňky, herna, čistota všech prostor, kočárkárna, nebo aspoň vymezený prostor pro kočárky, ohrádky u sprch, mikrovlnka nebo možnost ohřátí jídla, prostor na přebalování, sprchy, kde jsou v těsné blízkosti ohrádky pro děti, a hlavně: usměvavé instruktorky i ostatní personál.

Jak dlouho by měla trvat aklimatizace po plavání?

Nikdy neutíkejte po plavání domů nebo na další aktivity. U malých dětí je aklimatizace opravdu důležitá. Naplánujte si své lekce tak, abyste si mohli v klubu užít i chvilky po plavání. Zkrátka a dobře: nejen bazén je důležitý.

Abyste si své plavání opravdu krásně užili, je nutné mít dostatečnou časovou rezervu na převlečení před plaváním a hlavně byste měli mít možnost minimálně 30 minut, v zimním období minimálně 60 minut, na využití herny. Pro zdraví vašeho dítěte i vás samotných je toto aklimatizační období nezbytné.

Jak je to se storno podmínkami, když plavání ruším?

Kurzy plavání se většinou hradí na delší časový úsek. Je to relativně dlouhá doba, kdy se vašemu dítěti může změnit režim. Zjistěte si, zda ve vámi vybraném klubu bude možný přesun termínu lekce i v průběhu kurzu.

Neexistují žádná pravidla pro to, jaké mají být storno podmínky. Jak již bylo řečeno v úvodu, každý provozovatel má jiné možnosti, jiné podmínky nájmu. Je důležité se na storno podmínky informovat. A buď s nimi souhlasit, nebo nesouhlasit – a v tom případě jít o bazén dál.

Většinou kluby nabízejí ukázkové hodiny zdarma nebo je posunut termín storno podmínek po první lekci, kdy si plavání máte možnost vyzkoušet se vším všudy. Ve vašem dni i hodině, s vaší lektorkou. Pro kvalitu výuky je to velmi podstatné. Ale samozřejmě se může v průběhu kurzu stát, že bude lekci suplovat kolegyně. Bývá zvykem, že si lektorky předají přípravy na hodiny, aby se v lekcích plynule navazovalo. I to je dobře. Budete mít srovnání a i vaše dítě bude mít možnost seznámit se s někým novým.

Pokud kluby plavou více dní, většinou nabízejí možnost náhradních hodin. Ale ani ty nemusí být samozřejmostí. Nezapomeňte se s chodem náhradních hodin seznámit.

Je pro plavání kojenců vhodný bazén se sladkou, anebo slanou vodou?

V dnešní době se hodně probírají otázky, zda plavat v bazénu se slanou, nebo sladkou vodou. Pokud se provozovatel poctivě stará o kvalitu vody, obě varianty jsou pro kojenecké plavání vhodné.

Normy v České republice nepřipouštějí bezchlorovou úpravu vody. Ve slané vodě se sůl elektrolýzou rozkládá na chlor a vzniká tak dezinfekce. Velmi zjednodušeně napsáno: na anodě elektrického článku se vylučuje chlor a na katodě sodík, který se rozpouští do vody. Ve výsledku je situace stejná jako při dávkování jakéhokoliv chlorového přípravku, kdy volný chlor reaguje s nečistotami a vzniká chlor vázaný se všemi nepříjemnými jevy.

Je důležitá dostupnost plaveckého centra?

Ano, vždy myslete na to, zda je pro vás bazén pohodlně dostupný hromadnou dopravou nebo vlastním autem. Pokud budete cestovat autem, ověřte si možnost parkování a případně časové prodlevy při hledání místa na parkování.

Jak poznat dobrou kvalitu výuky kojeneckého plavání?

Poznáte ji především podle toho, že lekce probíhá zábavnou formou a instruktorka vám vždy vše v klidu vysvětlí. Vyhněte se takovým, kdy výuka probíhá formou drilu. Taková metoda nepřinese potěšení vám a už vůbec ne vašemu dítěti.

plavecke pomucky
Pestrost plaveckých pomůcek je pro ůvýuku nejmenších velmi důležitá. Foto: pixpo.cz

Kvalitu daného klubu můžete rozpoznat i podle plaveckých pomůcek, které se při výuce používají. Zjistíte to především z pestrosti nabídky a opotřebovanosti hraček a jednotlivých plaveckých pomůcek.

Věřím, že všechny kluby disponují vyškolenými instruktory. Pokud budete z lekce vy i vaše dítě odcházet spokojeni a budete vnímat pestrost a nápaditost při dalších lekcích, jste určitě ve správném klubu.

vstricnost personalu
Lekce na bazéně musí doprovázet smích a radost. Foto: pixpo.cz

A pokud se v klubu setkáváte s milým personálem, který má dostatek úsměvů a trpělivosti pro vaše děti, už žádný jiný klub nehledejte a jenom si chvilky pod vodou i nad vodou užívejte!

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklík

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*