Trampolíná je skvělá zábava, ale musí být bezpečná!

Děti milují skákání, letovou fázi, různé bláznivé figury i prazvláštní dopady… Dopřejte jim tento pohyb, ale dohlédněte na jejich bezpečnost!

Možná se vám honí hlavou, jak děti nadchnout pro pohyb a zpestřit jim radovánky venku. Někdo bude uvažovat o basketbalovém koši, pingpongovém stolu, ďolíčku a dráze na kuličky, klouzačce, domečku na hraní a někdo možná bude uvažovat o trampolíně.

Trampolína sama o sobě není nebezpečná. Nebezpečné je pouze neinformované dítě. Trampolínu dětem nezakazujte, ale raději jim přehledně řekněte pravidla: jak a kdy se na ní mohou pohybovat, a pak si už jenom užívejte její kouzlo a krásný specifický pohyb, který nám umožňuje.

Po zimě tak zkontrolujte, že na trampolíně je vše tak jak má být. Že fungují zipy, že je ochranný lem správně zachycený apod. A také dítě by mělo vědět, že před vstupem na trampolínu alespoň letmo zkontroluje její kvalitu a že vždy uzavře vchodový vstup…

 

Tady jsou pravidla, které by děti měly znát a dodržovat:

– Na trampolíně vždy jen dva:  Nejdůležitější informace je rozhodně množství skákajících dětí na trampolíně. Na trampolíně skáče jeden, maximálně dva lidé!

Cca stejný věk i váha: Věkové rozpětí a váha jednotlivců také ovlivňuje bezpečnost. Zdá se to jasné, ale tato nejdůležitější bezpečností zásada se často nedodržuje. Je mi vždy líto malého dítěte, které nechtíc po dopadu staršího kamaráda letí nekoordinovaně do vzduchu a s pláčem opouští trampolínu. A přitom stačí tak málo. Umět si stoupnout na krajní lem, pokud skáče druhý kamarád.

– Co na trampolínu nepatří: žvýkačky, bonbony v ústech, řetízky, velké náušnice, uvázané mikiny s velkým zipem kolem pasu, hračky s ostrým hrotem, tvrdé předměty…

– Schůdky z trampolíny nejsou pro okrasu! Mají svojí funkčnost. Dítě by mělo z trampolíny odcházet vždy po nich. Pokud bude opouštět trampolínu skokem z trampolíny na trávu, bude nepříjemně překvapeno reakcí vlastního těla. Tráva prostě nepruží a dítě to velmi rychle nemile pozná.

Pod trampolínu se nikdy neleze!

 

 

Ale dost bylo vět o bezpečí. Jdeme na radosti, které dokáže (i celé rodině) přinést!

1. Větší trampolína, větší radost.

Pokud můžete, domluvte se třeba se sousedy a raději pořiďte jednu společnou velkou trampolínu než pět malých!

2. Trampolína se může proměnit ve fantastickou tajnou místnost.

Když dětem půjčíte velká stará prostěradla, uvidíte, jaký krásný bunkr si vyrobí. Ochranné sítě budou zahalené a vznikne krásná tajná místnost, do které není vidět. A děti v ní budou chtít jíst, špitat si s kamarády tajná přání, číst si knížku a taky v noci spát. V tom případě jim dejte hlavně dobrou izolační vrstvu pod tělo. Ze spodu v noci opravdu táhne zima.

3. Fotbal na trampolíně? Na jasně.

Křídou nakreslete nebo širokou izolepou nalepte na ochrannou síť branky a už se může hrát.

4. Video nahrávky

Stojí za ty si první nesmělé a později stále odvážnější skoky a dovednosti zaznamenat. Jsou to pohyblivé obrázky nad kterými se za pár let opravdu zasmějete.

5. Buďte kreativní

Pokud jsou děti samy, nebo nemají dostatek fantazie, buďte jim s pár nápady inspirací:

– V prvopočátku děti neobtěžujte žádnou metodickou řadou. Děti samy velmi rychle a přirozeně pochopí pocit odrazu, dopadu, letové fáze, poznají co jim je příjemné, co trošku bolí, zjistí, že je lepší případně dopadat na tvář než na nos…

– Za letu jim můžete házet míč, který musí chytit.

– Nastavujte jim pěnovou tyč do určitých výšek, kterou musí přeskočit.

– Naučte děti dopadat na záda, na zadek, na břicho, do tureckého sedu, na bok, na holeně – fantazii se meze nekladou.

– Zapojte ruce i nohy: předkopávání, zakopávání, opakované kopání v letové fázi, turecký sed v letu, skákat zpevněný jako voják, lítat jako hadrový panák, zabalit se v letu do klubíčka, různé otočky, ruce v bok, ruce za hlavu, ruce upažené, vzpažené…

– Naučte je skákat ve dvojicích: zvlášť, za jednu ruku, za obě ruce, čelem k sobě, pro zkušené čelem od sebe. Děti velmi rychle najdou rytmus a poznají jak se chová trampolína při skákání ve dvojicích.

– Udělejte si soutěž o nejbláznivější skok, zapojte do hodnotící komise babičky, tetičky, vyhlašujte vítěze i s medailovým ceremoniálem!

– Na trampolíně nemusíte jenom skákat – zapojte základní prvky z gymnastiky jako je kotoul, válení sudů, hvězda, stoj kotoul, pro odvážnější přemet či salto.

– Pro zábavu vyzkoušejte, kolik srandy si užijete na trampolíně při skákání přes švihadlo.

– Je dětí více? Pokud nosnost trampolíny dovolí, mohou hrát na trampolíně na babu, na honěnou …. mohou zapojit jakoukoliv hru, kdy se neskáče.

 

A tip na závěr.

Trampolína není jenom pro děti. Zkuste si 10 minut zaskákat a sami uvidíte co vám na tento pohyb řekne vaše fyzička a samotné tělo:-) A ještě jeden postřeh. Všimli jste si, že kdokoliv skáče na trampolíně, má úsměv na rtech? Při této činnosti zkrátka nikdy nikdo nemá špatnou náladu…

Štěpánka Štrougalová a tým Juklíku

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*