U vody s dětmi v pohodě


Často se nebezpečí u vody zdůrazňují, ale ne nadarmo se říká, že opakování je matka moudrosti.
Zde je proto praktický návod, co udělat pro to, abychom se od vody vrátili všichni ve zdraví a spokojení. A hlavně, abychom si pobyt u vody skutečně užili.

U vody musíme mít o svých dětech 100% přehled

Dítě učíme, že do vody se chodí pouze za přítomnosti rodičů. Tuto informaci je nutné dítěti vštěpovat co nejdříve. Je to stejné jako pohyb po chodníku ve městě. Tam je to také bezpečné, ale u kraje či u přechodu musí dítě vždy počkat na rodiče. Ve starším věku děti vědí, že do vody chodí pouze v tom případě, že rodiče o svém plánu informují.

 

Naučte děti u vody informovat vás o svém pohybu

Je důležité, aby vám dítě oznámilo, že jde na záchod, na houpačku nebo zkrátka a dobře, že jde z vody ven. Zabráníte tím případnému strachu a plašení, pokud ho najednou ztratíte ze zřetele.

 

Nejvíce neštěstí paradoxně vzniká, když je u vody 1 dítě, které hlídá 5 dospělých.

Řekněte si jmenovitě, kdo hlídá děti

Pokud jste u vody s více rodinami a tím pádem i s více dětmi, vždy si přesně jmenovitě řekněte, kdo z vás děti hlídá. Ve větším množství dospělých vždy hrozí, že hlídají všichni a zároveň nikdo.
I když malým dětem přesně pojmenujete, co smí a co nesmí, může se stát, že domluvu nedodrží. Většinou to není tím, že by byly neposlušné, ale že se v zápalu hry prostě zapomenou. Hlídat u vody předškolní děti celou dobu pobytu ve vodě je nezbytné!

 

Obecně platí

S dítětem přeškolního věku buďte na dosah. S dítětem do 10 let na dohled.

 

Mořské vlny přesouvají hru dítěte od rozložené deky

Pokud jste s dítětem u moře, řádně prozkoumejte místo, kde jste si rozložili deku a slunečník. Ujistěte se, že dítě se v prostoru orientuje. Charakteristika: „jsme pod věží plavčíka“ nebude asi úplně dobrá, když podobné věže jsou každých dalších 100 metrů naprosto identické. A opatrně na vlny. Nezdá se to, ale při hře v mořských vodách, i když jenom na mělčině, se hra a tím i místo, kde jste vstoupili do moře, velmi rychle vzdaluje od místa, kde máte deku a svačinu.

 

Vysvětlete, co znamená vybojkovaný prostor pro plavce

Pokud je na pláži nebo v přírodním koupališti vymezen prostor pro plavce, vysvětlete dítěti, co to znamená. Důrazně ho informujte o tom, že vyznačené bójky neslouží k podplavání ani k přelézání a už vůbec neznamenají výzvu „kdo doplave za ně dál vyhrává“.
Naopak. Je to prostor, za který se nesmí. Vysvětlete dítěti, jaké hrozí nebezpečí, pokud se vydají mimo vymezené území. Děti se nevědomky mohou dostat do plavební dráhy vymezené pro lodě a tam už pak bývá k opravdovému neštěstí jen malý kousek.

 

Dálky lákají

Dítě je starší a dobrý plavec? A má potřebu plavat dál od břehu?
Pokud si chce dítě opravdu zaplavat v přírodních vodách, vždy by měl plavat s bójkou a nejlépe s doprovodnou lodí.

 

Plné břicho do vody nepatří

Plné bříško není dobrým společníkem. Do vody by dítě mělo jít aspoň hodinu po jídle. Myšleno tím po pořádném obědu. Jablíčko nebo zmrzka se do toho nepočítá.

 

Lodičky a výletování na nich

Atraktivní zábava pro každé dítě. Ale na plavidlo pouze se záchrannou vestou. Ne v baťůžku. Ale se záchrannou vestou oblečenou a hlavně s pečlivostí upevněnou.

 

Pozor na jezy, přehrady a hráze

Ty jezy jsou tak atraktivní. Naučte děti, jak se bezpečně v jejich blízkosti chovat. Ukažte třeba na hozené větvi, jakou sílu má voda a z jaké vzdálenosti si voda větev „ukradne“ a vtáhne do jezu. Dětské tělíčko by voda mohla uloupit úplně stejně. Naučte děti, že voda má v určité fázi opravdu obrovskou sílu. A ta může i ublížit.

 

Jste svědky profesionální záchranné akce

Dojde k nějakému neštěstí a vodní záchranáři zasahují? Nepřekážejte, neraďte. Nechte je dělat svoji práci. Oni to umí. Věřte jim.

 

Vidíš někoho v nesnázích?

Než začneš poskytovat pomoc, ujisti se, že někdo jiný vidí co děláš a případně už volá další pomoc. Na pomoc tonoucímu použij vždy nějakou plovoucí pomůcku. Nemusí být přímo záchranná. Stačí matračka, balon, plovák …. Je chválihodné, že chcete někomu v obtížích pomoci. Ale nezapomeňte, že musíte udělat maximum, abyste ve vodě nakonec nezůstali dva.

 

Hračky do vody patří, ale …

Děti mají nafukovací matračku rády – podplouvají ji, schovávají se pod ní… Pokud ale nevidíte dětskou hlavičku na hladině, ujistěte se, že jde opravdu o hru a že dítě není schované pod matračkou přeci jenom nepřiměřený dlouhý časový úsek.

 

Rozpálené tělo nemá rádo skoky do vody

Pokud dítě hraje na břehu nějakou hru, nebo se jen tak vyhřívá, určitě ho naučte, že před samotným vstupem do vody se musí napřed vodou osvěžit.

 

Děti milují skoky
A to je dobře.
Jaká musí umět pravidla?

Pokud skáčou za sebou, musí vědět, že další může skákat až tehdy, pokud předchozí skokan už vyplaval a vzdálil se z doskokového místa. Důrazně toto po dětech požadujte. Je velmi nepříjemné, když se po skoku těšíte na nádech a těsně před ním vám někdo skočí na záda a znovu vrátí do hlubin vody. Není vůbec od věci dětem říci, jaké ošklivé úrazy se mohou stát, pokud starší kamarád celou svou vahou skočí mladšímu kamarádovi na záda.
A za samozřejmost se považuje, že se NIKDY neskáče do neznámé vody. A ani neplatí, že když jsme v tomto místě skákali loni, můžeme skákat i letos. Před skokem si vždy doskokové místo zkontrolujte. Velké vody umí nanosit silné klády a hlubší vody proměnit na mělčinu. Pokud si nejste 100% jisti, je vždy lepší do vody slézt nebo nějakým opatrným způsobem vstoupit. Zafixujte u dítěte tuto informaci.

Nezapomeňte: Pokud vaše dítě bude znát a hlavně respektovat vyřčená pravidla, chvilky u vody se stanou neopakovatelnými příjemnými zážitky!

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklík

2 Comments

  1. Jarda

    super článek

    • Štěpánka Štrougalová

      Malé děti umí překvapit neuvěřitelnými věcmi. A u vody se s nimi člověk opravdu nenudí 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*