25 osvědčených rad, jak na koupání miminka

Většina dětí odmala pobyt ve vodě miluje – koneckonců, než přišly na svět, nic jiného neznaly. Přinášíme vám proto velký seznam plný praktických vyzkoušených rad, jak miminko koupat, aby mu to bylo příjemné a náležitě si to užilo.

1. Je doporučená doba, kdy miminko koupat?

Většinou odborná literatura doporučuje nekoupat hned po kojení/krmení. Ale před kojením je zase hladové a nespokojené. Je těžké se přesně trefit do režimu. Nedělejme z toho vědu. Poslechněte svoji intuici. Vy znáte své miminko nejlépe. Rozhodněte si sama. V praxi se osvědčilo miminko po probuzení nakojit/nakrmit, chvilinku si s ním při svlékání pohrát a pak si užívat chvilek ve vodě. Po koupání můžete dokrmit a dát spinkat.

2. Je doporučená hodina na koupání miminka?

Na koupání musí být dobře naladěné miminko, ale i rodič! Kde je psáno, že musíte koupat večer? Proč se nejít vykoupat třeba před obědem? Zkuste si najít chvilku, kdy se na koupání budete těšit vy i vaše miminko. Vaničkové „plavání“ si můžete dopřát i v 10 hodin dopoledne. Pokud máte dny, kdy je dítě neklidné vy a už nevíte kudy kam, klidně můžete se svým dítětem „plavat“ i dvakrát denně. Nemusíte mít vůbec strach z vysušení pokožky. Vždyť miminko je ve vodě opravdu jenom krátkou chvilku a pak mu stejně dopřejete olejovou masáž.

3. Jak je to s teplotou vody?

Teplotu vody vždy přizpůsobte zvyklostem vašeho dítěte. Nikdy nezkoušejte teplotu vody rukou. Investovat do kvalitního teploměru se vyplatí. Můžete začínat na 37 °C a postupným otužováním se můžete dostat kolem šestého měsíce ke 30 °C. Teplotu 30 °C zvládá půlroční dítě naprosto krásně ve větším prostoru, například v bazénku. Je zde prostor pro větší pohyb a možnost zahřátí při „sportovním výkonu“. Ve vaně, kde není prostor pro tolik pohybu, můžete dítěti dopřát 33 °C.

4. Jaká má být teplota vzduchu?

Určitě je vhodné mít v koupelně zavřené dveře. Nehrozí tak průvan a přísun chladnějšího vzduchu. Teplota vzduchu se změní i teplou vodou ve vaně a většinou je kolem 23 °C.

5. Co si před koupáním připravit?

Aby vám krásné chvilky nic nepokazilo, je dobré mít zkontrolováno, že máte po ruce vše připraveno: osušky, náhradní oblečení, plenku, olejíček, buničinu na vysušení oušek, hračku, případně dudlík.

6. Máte malou koupelnu? Nevadí.

Nesnažte se vměstnat přebalovací pult do koupelny. Připravte si osušku na zem a miminko si pak přenesete zabalené v suché osušce do pokoje, kde už budete mít vše další připravené. Pomůže vám „sendvičová příprava“. Osuška, větší igelitová plena, osuška. Miminko si osušíte do první vrstvy. Tu pak i s igelitovou plenou sejmete a v suchém ručníku si už spokojené miminko přenesete do jiné místnosti.

7. Co dělat při koupání miminka?

Mluvte, zpívejte. Budete překvapeni, jak klidný tón vašeho hlasu může vytvořit příjemnou atmosféru. Nevíte, co říkat? Tak jednoduše popisujte to, co právě děláte.

8. Na co si dát jako rodič při koupání miminka opravdu pozor?

Rodiče většinou koupou miminko tak, že u vany stojí nebo klečí. Dbejte na to, abyste nepodklouzli po podložce nebo po kluzké podlaze.

9. Jak dlouho koupat miminko?

Není vůbec od věci si připravit budík. Třeba kuchyňskou minutku, která jen tak lehce pípne. Nenechte se unést spokojeností miminka. Doba pobytu ve vaničce se musí prodlužovat opravdu pozvolna. Doporučená doba v začátcích se pohybuje kolem 5 minut. Postupně se prodlužuje až na dobu 30 minut. Je důležité koupání ukončit v době, kdy je dítě spokojené. Velmi lehce se můžete nechat unést a zbytečně koupání prodlužovat.

10. Jak často miminko koupat?

To záleží opravdu na vás. Vy, rodiče, jako jediní víte, jak vaše dítě na vodu reaguje. Jak citlivou má pokožku. Nenechte se ovlivnit současnými průzkumy, že 3x do týdne je až až. Mohou nastat dny, kdy své děti budete koupat i dvakrát za den. Koupání jsou krásné chvilky, které si můžete společně užívat.

11. Je nutné používat při koupání miminka do vody pěnu nebo mýdlo?

U malých dětí postačí pouze mytí vodou. Vždyť vlastně nemají ani být od čeho špinavé. Ale záleží opravdu na každé mamince. Někomu stačí voda, někdo potřebuje trochu mýdla, někdo preferuje přidání přírodního produktu se solí.

12. Kdy napustit vanu?

Doporučuje se napustit vanu před tím, než přijdete s miminkem do koupelny. Prudký proud vody může být rušivým momentem. Ale zase opravdu záleží na dítěti. Pokud teče voda malým, takovým šumivým proudem, může být naopak tento zvuk pro dítě uklidňující.

13. Co uši? Dostanou se pod vodu?

Ano. Zanoření uší pod vodu je přirozenou součástí koupání. Po koupání stačí cípkem látkové pleny nebo smotkem buničiny zevní zvukovod vysušit.

14. V čem koupat miminko? Vana? Plastová vanička? Kyblík? Opláchnout v umyvadle? Na lehátku?

Možností je spousta a každý rodič si může vybrat. Všechny možnosti jsou správné a vy se jenom rozhodněte, která je pro vás právě ta nejpříjemnější. Rozhodovat určitě bude i to, zda je miminko donošené či jaké máte konkrétní možnosti u vás doma. A v neposlední řadě také budou rozhodovat zkušenosti vás – rodičů. Ne každý si troufne své pár dnů staré miminko koupat v napuštěné velké vaně. I když je možností spoustu, pamatujte, že nikdy nic nenahradí rodičovskou náruč! Dalo by se říci, že všechny kyblíčky, vaničky a lehátka jsou opravdu zbytečné. Ale to jenom za předpokladu, že máte doma vanu, dostatek vody a zkušenosti, nebo chuť zkoušet vodní prostředí spolu s dítětem. Pokud ne, přijde jiné řešení jistě vhod.

15. Jak funguje speciální kyblík na koupání miminek?

Od normálního kyblíku se odlišuje především ve tvaru dna – je zaoblené. Kyblík je skladný, lehký, malý a teplota vody v něm se udrží delší dobu – nevychládá tak rychle. Naprosto ideální, pokud rodiče nemají vanu a ani prostor na malou vaničku. Je v něm menší spotřeba vody a mohou ho ocenit i rodiče nedonošených dětí. Pro dítě je prostor v kyblíku přesně vymezený – jako v bříšku. Dítěti toto vymezení dodává klidu. Nezapomeňte promyslet, jak budete kyblík vylévat – pokud je při koupání přítomen tatínek, vše se vyřeší.

16. Na co si dát při „kyblíčkování“ pozor?

První „kyblíčkování“ většinou bývá i pro maminku obtížnější na úchopy než malá vanička – vše je ale jenom otázka cviku. I když se v dnešní době omezuje mytí mýdlem či olejíčkem na minimum – opatrně při situaci, kdy může být tělíčko kluzké a obtížnější na manipulaci.

17. Jaká jsou lehátka na koupání miminek?

Lehátka mohou dodat rodičům klid, že jsou miminka tak nějak „jištěná“. Vyrábějí se plastová, látková a molitanová. Molitanová jsou příjemnější, ale je těžké udržet hygienu a řádné vyschnutí – miminko je tak napůl ve vodě, napůl ve vzduchu.

18. Jak koupat miminko v plastové vaničce?

Vanička se většinou používá, pokud rodina nemá vanu. Nebo se může použít tak, že se dá do velké vany (ekonomický důvod) a napouští se tak méně vody. Pro bázlivé rodiče může být koupání v malé vaničce jistější. Velká vana je ale prostě velká vana. A koupání s rodičem či starším sourozencem je opravdu krásná emotivní záležitost.

19. Kolik vody napustit?

Pokud se rodič necítí úplně jistý, nemusí se hned plnit vodou celá vana. Stačí napustit jenom méně vody a miminko případně položit přímo na dno vany nebo si pod něj dát plenu, aby bylo poležení měkčejší.

20. Je miminko ve vaně samo?

Rodiče většinou preferují, že je miminko ve vodě samo. Ale nechte se zlákat možností, že budete s miminkem ve vaně i vy. V prvních dnech věku dítěte se doporučuje dodržovat aspoň mírné hygienické zvyky. Osprchovat se, omýt vanu a pak napustit vanu pro sebe a pro dítě. Určitě je nutné, aby pomáhal, aspoň do získání praxe, druhý rodič, který miminko do vany podá a samozřejmě při konci koupání i převezme. Zkušenější rodiče zvládnou časem i tuto aktivitu bez pomoci.

21. Vyzkoušejte společnou koupel s kojením

Budete překvapeni, jak tento zážitek dokáže být silně emotivní. Pokud vám kojení nejde dle vašich představ, i společná koupel a kojení ve vaně se může stát řešením.

plavani_miminek_ve_vane
Máte staršího sourozence? Věřte, že se k této aktivitě rád připojí Foto: pixpo.cz

22. Může se zapojit starší sourozenec?

Samozřejmě. Udělejte si rituál všichni. Starší sourozenec může připravit k vaně hračky, může napustit vanu. Ale také může být s mladším sourozencem, za vaší asistence, přímo ve vaně. Je lepší napustit méně vody, asi 10 cm. Mladší sourozenec může ležet ve vaně a starší mu může kelímkem polévat ručičky, bříško. S přibývající praxí můžete připouštět i větší množství vody. Krásné chvilky si tak užijete všichni. Pokud se nebude chtít staršímu sourozenci do vody, může třeba celý průběh koupání fotit nebo natáček. A chlubit se babičce, jak je šikovný.

23. Nepodceňujte osvětlení v koupelně

Myslete na tlumené osvětlení. Nezapomeňte, že miminko ve vaně leží na zádech a kouká přímo na vás a do stropu. Určitě vám celé koupání zpříjemní intimní osvětlení. A o krásnou atmosféru se vám i miminku mohou postarat svíčky.

24. Hýčkejte své miminko

Nechte nahřát osušku na topení a zabalte pak dítě do teplé osušky. Rozkoš. Vždy je lepší hlas vlastní maminky. Ale pokud někdy nemáte chuť mluvit a jste už z celého dne unavená, může vám krásně vypomoct klidná hudba. Klidně z mobilního telefonu. Pokud už je vaše miminko po koupání neklidné a hladové, ani ho neoblékejte. Zachumlejte jej do suché osušky, případně ručníku a rovnou kojte/krmte.

25. Spěcháte? Nekoupejte.

Myslete na to, že pohodové koupání a vše kolem něj může být program na delší dobu. Pokud nemáte čas, dopřejte si koupání raději v klidu další den.

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklík

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*