Objevte kouzlo rodinného jachtingu

Mnoho lidí podlehlo kouzlu a kráse námořního jachtingu. Před 25 lety nedostupné zážitky se staly přirozenou součástí trávení dovolených a volného času i u nás, v suchozemském Česku. Se stále se rozšiřující nabídkou charterových společností se stal pobyt na moři běžně dostupnou kratochvílí. Jde to ale i s malým dítětem?

Samozřejmě, jde! Musí se respektovat a dodržovat pár zásad, ale dítě rozhodně není na překážku. Paradoxně nejlépe se pobyt na lodi řeší s úplně malým miminkem. Pokud je dítě plně kojené, mamince odpadají problémy s přípravou stravy, houpání lodi dítěti nijak nevadí a mořské nemoci se u něj bát nemusíme (na rozdíl od dospěláků). Dítě také nechodí a neplazí se, takže nevleze tam, kam nemá. Bezpečných útulků, kde může ležet, aniž by někam spadlo, se na lodi najde dost.

Jediná opravdová potíž, která hrozí v jižních krajích, je přehřátí organismu. Na to je třeba dávat bedlivý pozor. Nevystavovat dítě přímým slunečním paprskům a stínit a stínit.

V našem případě se náramně osvědčil malý dětský člunek, který se naplní vodou. A dítě se v něm při plavbě může v kokpitu ráchat.

Se starším (nad 6 měsíců) dítětem je plavba náročná
Podstatně větší potíže nastávají u dětí, které lezou nebo začínají s prvními krůčky. Zde je třeba se ptát, zda-li s takovým dítětem plout. A není-li lepší jistý čas plavby s dítětem vynechat. Protože jakmile začne být dítě neposedné, jakmile začíná aktivně zkoumat svět kolem sebe, paluba lodi není úplně nejbezpečnější místo, kde by mělo nabírat zkušenosti.

Pro rodiče to znamená 100% nepřetržitý dozor, spoustu zákazů a neustálé korigování dítěte. Je otázka, zda-li si takto představujete dovolenou. Dítěti je úplně jedno, že jedete na krásný boční vítr 8 uzlů, je mu jedno, že plujete kolem krásného ostrova, a vůbec ho nezajímají vaše zážitky z noční plavby. Chce si hrát a vyžaduje vaši pozornost. A je třeba říci, že paluba lodi pro cca 1,5-4leté děti není vhodné hřiště.

Chodí? Vnímá možné nebezpečí?  Vzhůru na jachtu!
Situace se ovšem s postupujícím věkem dítěte dramaticky mění. Jakmile dítě bezpečně chodí, je už také schopno vnímat jistá omezení a nebezpečí na palubě. Také už je schopno podřídit se autoritě a prostě nedělat to, co má výslovně zakázané.

V případě, že připravujete plavbu s dětmi na palubě, bude asi nutné jim tuto plavbu přizpůsobit. I když děti mají při plavbě své úkoly a řádně je motivujete, samotná plavba je po několika hodinách začne nudit. Na palubě je přece jen omezený pohyb a žádné moc velké pobíhání a skotačení nepřipadá v úvahu. Musíte tedy naplánovat dle prostoru, ve kterém se plavíte, dostatek zastávek a pauz, aby se děti mohly dostatečně vydovádět.

V tomto směru je asi nepřekonatelné Chorvatsko. Předpokládám, že s dětmi nevyrazíte na Špicberky (pokud ano, klidně jeďte, ale pak tento článek není určen pro vás). I když jste na jachtě a pronájem vás stál nemalé peníze, berte to tak, že máte plovoucí základnu pro cachtání a koupání v moři.

kouzlo jachtingu
Děti budou u kormidla nadšené. Foto: juklik.cz

Loď je jedna velká hra
Zvláště mají-li děti zkušenosti z dětských plaveckých baby klubů, zažijí ohromné množství legrace. Skákání z paluby, ze zábradlí nebo třeba z ráhna do moře, je snad nikdy nepřestane bavit. A což teprve prozkoumávání zátok na malých člunech či třeba na padlleboardu. Sbírat mušličky na pobřeží opuštěných ostrůvků dokážou také celou věčnost.

program na mori
Padlleboard je na moři výbornou doplňkovou zábavou. Foto: juklik.cz

Při delší plavbě můžete děti zaujmout třeba i nácvikem manévrů „muž přes palubu“. Samozřejmě záleží na podmínkách. Ale když je hladina klidná, počasí teplé a vítr zrovna neburácí, zkuste hodit člena posádky (maminku?) do moře. Děti musí vědět, že jde o hru! Ale i tak. Uvidíte, že okamžitě zapomenou, že před chvílí dostaly za něco vynadáno, a můžou se strhnout, aby svou maminku dostaly z moře. A pak budou hodiny vyprávět, jak jí zachránily život.

Dobrodružstvím je i pobyt v přístavu
Paradoxně větším nebezpečím než samotná plavba je pobyt v přístavu. Při plavbě si kapitán (rodiče) dokážou zjednat pořádek, řád a kázeň. Po vyvázání lodě u mola však logicky padá ostražitost jak rodičů, tak samotných dětí. Většinou vyletí z lodě jako blesk a začnou se honit po přístavních molech a okolí. A tady to může být opravdu nepříjemné. Když dítě zakopne nebo ho sourozenec při hře omylem strčí, a ono spadne mezi zakotvené lodě, může to dopadnout opravdu zle. Takže je třeba si s dětmi stanovit pravidla nejen pro plavbu, ale také pro pobyt v přístavu, kde se ovšem dodržování o něco hůře hlídá.

opatrnost v pristavu je nutnaA
Bezpečnostní pravidla je nutné stanovit i po zakotvení. Foto: juklik.cz

V případě, že dokážete své touhy a nároky na jachting sladit s možnostmi a specifiky dětského světa, stane se dovolená s dětmi na palubě zcela jistě nádherným zážitkem. Pro ně i pro vás.

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklík

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*