S miminkem na palubě

No, na rovinu! Pokud nebydlíte přímo u moře a musíte k němu cestovat, pro miminko dovolená na palubě jachty velký význam nemá. Ale pokud je maminka vodomilný a jachtařský nadšenec, tak proč ne?

Dítě potřebuje především spokojenou maminku. A možná se podivíte, ale ideální doba na dovolenou na jachtě s dítětem je do 6 měsíců věku dítěte. V tu dobu potřebuje váš narozený poklad vaši lásku, fyzický kontakt, nějaké oblečení a samozřejmě potřebuje dostatek náhradních plen a něco k snědku. A tím je v tomto období kojení nebo lahvička. Takže vzhůru na jachtu. Maminka bude spokojená a dítě zažije spoustu požitků. Stálé příjemné houpání a k tomu časté krmení čí kojení. A na palubě může mít vše najednou.

Pokud se tedy chystáte vyrazit s malým miminkem na dovolenou na jachtu, mohlo by se vám hodit pár zkušeností:

 

s miminkem na palube
S dvouměsíčním miminkem je to pohoda. Foto: juklik.cz

Pro pohodovou dovolenou je opravdu rozhodující věk.
Záleží na vás. Pokud chcete někam doplout a dovolenou na jachtě si pořádně užít, ideální věk je do 6 měsíců věku dítěte. Když bude dítě starší, samozřejmě si dovolenou také užijete, ale bude to určitě náročnější. Plující jachta není ideálním hřištěm pro dítě. U starších dětí pak jachtu můžete používat spíš jako dopravní prostředek od zátoky k zátoce, kde děti mají možnost dostatečného pohybu.

Experimentovat se nevyplácí.
Pokud jste již někdy na jachtě pluli, tak víte, co vás čeká, a můžete se na celou dovolenou s malým miminkem opravdu těšit. Pokud jste až do teď dokázali žít bez jachtaření, jistě to vydržíte ještě nějaký ten rok, až vaše dítě odroste.

plavba s miminkem
Celá posádka by měla vědět, že na palubě je miminko. Foto: juklik.cz

Kapitán je důležitý.
Je to samozřejmé, ale je nutné věřit kapitánovi, že má zkušenosti a ví, že bude mít na palubě malé miminko. Ideální samozřejmě je, pokud je zkušeným kapitánem lodi právě manžel nebo osvědčení kamarádi.

Kojení, kojení a zase kojení. Krmení, krmení a zase krmení.
Připravte se na častější krmení dítěte. Teplé počasí se odrazí i na potřebách dítěte. Pokud kojíte, dbejte neustále na přísun tekutin především pro sebe. Lahev s vodou po ruce se hodí. Miminko do půl roku opravdu většinu času prospí nebo se krmí. U moře se čas na krmení zmnohonásobí.

Potřebný stín na palubě.
Pokud můžete, zajistěte si na své lodi bimini. Je to stříška nad kokpitem, která vám umožní být s miminkem ve stínu. Pozor také na vítr. Pokud bude v kokpitu dostatek místa, bude se vám s miminkem v náručí při klidnější plavbě určitě líbit přímo na zemi kokpitu, kde nebývá průvan.

Zkoušet neznámé jídlo a ryby je riskantní.
Dopřejte si návštěvu restaurace či romantickou večeři na lodi s kapkou vína. Pokud kojíte, pozor na experimentování s potravinami. Opatrnost je na místě především u ryb, které nejste zvyklá jíst. Strava se může nepříjemně odrazit jak na vašich žaludečních pocitech, tak i na reakci dítěte po kojení.

Pachy
Literatura uvádí, že největší procento nevolnosti na lodích je právě z pachů. Pokud to bude možné, vyhněte se obloukem čerpacím stanicím, v přístavech dokům s údržbou lodí, kde se pracuje s olejem a jinými technickými látkami. Velkým nepřítelem bývá samotné startování jachty při vyplutí. Motory lodí, co se týká exhalací a kouře nejsou na tak vysoké úrovni jako motory automobilové. To, co vyletí na začátku běhu při nastartování jachty, je spíše Tatra vzor 1950. Takže pro čichové buňky opravdu nic pěkného.

dite na palube
Člunek s vodou je velmi dobrým společníkem. Foto: juklik.cz

Kbelík nebo nafukovací bazének na palubu
Malé miminko asi nebudete koupat rovnou v otevřeném moři. Velkou službu v teplém počasí vám ale jistě udělá koupací kyblík nebo menší nafukovací bazének či člun. Malé množství vody se rychle ohřeje a pro miminko to bude krásné zpestření dne spojené s vykoupáním.

Kočárek
Předpokládá se, že k moři pojedete v letních měsících. Určitě se vám i pro malé miminko vyplatí vzdušnější golfové hole než kočárek s bytelnou pevnou korbičkou. Přirozený pohyb vzduchu se v pevné korbě velmi těžko zajišťuje. Samozřejmostí je opatrnost na sluneční záření.

První pomoc při nevolnosti
Pokud se nebudete zbytečně vystavovat nestandardním situacím, i váš žaludek zvládne vše na jedničku. Ale kdyby přece jenom… Dobré je mít v záloze ledovou coca-colu. Při nevolnosti 3 lžíce coca-coly a v ní přítomný kofein udělají zázraky. Také se mohou hodit dětské piškoty, obyčejné máslové sušenky a v jiných případech pomůže i horký vývar nebo instantní polévka.

Miminko v přední kajutě
Pokud budete mít možnost, zajistěte si své místo v přední kajutě. Je daleko od motorů a svým způsobem je nejprostornější. Bude se vám to hodit při častém přebalování a krmení. Podle toho, na jaký vítr pojedete a kam bude loď nakloněná, vždy obložte prostor kolem svého miminka dekami. Budete tak mít jistotu, že při případném nečekaném rychlejším pohybu se dítě neuhodí. A v tomto věku vám samozřejmě ještě samo nikam neodleze.

Očima kapitána:
Nejsem žádný zkušený mořeplavec. K radosti mi bohatě stačí oblast chorvatských vodních ploch. Před narozením prvního dítěte jsme pravidelně 10 let jezdili minimálně jednou ročně na jachtu. Když jsme měli možnost po šestinedělí odjet s miminkem na jachtu, ani chvilku jsem neváhal. A závěr? Nejkrásnější dovolená! A hlavně ten krásný pocit, že s miminkem nic nekončí. Naopak. Všechno krásné začíná. Pak jsme si dali nějaký rok pauzu, a vypluli jsme až za 10 let se svými 4 vlastními a 1 vypůjčeným dítětem.

starsi deti na palube
Pokud se dětem přizpůsobí program, o spokojenost je postaráno. Foto: juklik.cz

Týdenní pobyt na palubě ve složení 2 dospěláci a 5 dětí byl opravdu zajímavý. Jiné slovo pro to nenacházím. Ale v každém případě i letos vyrazíme znovu.
Pokud jste sváteční jachtaři, uvítáte s dětmi teplejší a klidnější moře. Kdo chce plachtit v dubnu na Baltu nebo v Severním moři, musí být opravdu zkušený kapitán a určitě ví, že to žádný fajnový program pro dítě jakéhokoliv věku není.
Přeji dobrý vítr do plachet!

Štěpánka Štrougalová a tým Baby Clubu Juklík

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*